Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Culturele uitstap naar Gent

5 oktober @ 07:00 - 19:30

Beste Natuurvrienden,

Op zaterdag 5 oktober gaan we een stukje geschiedenis in het mooie Gent ontdekken. De gids neemt ons mee op sleeptouw naar “Gent in de sporen van het socialisme”.

In de 19de eeuw, de periode waarin het met de arbeidsomstandigheden en rechten voor arbeiders het droevigst was gesteld, kwam het socialisme aan de oppervlakte. Vanuit het grauwe, industriële Gent veroverde de beweging vervolgens de rest van het land .De rondleiding gaat op zoek naar gebouwen en sites die direct of indirect verband houden met de socialistische beweging in Gent. In de 19de eeuw was Gent de eerste industriestad van de lage landen. De toevloed van goedkope werkkrachten naar de stad en de erbarmelijke omstandigheden waarin deze arbeiders moesten leven waren belangrijke factoren voor de ontplooiing en de bloei van het socialisme in Gent. Daarom wordt tijdens deze wandeling ook aandacht besteed aan de oorzaken, aan de basis van deze arbeidersbeweging en aan andere initiatieven die parallel hiermee verliepen.

Van de oprichting van de Vrije Bakkers tot de creatie van Ons Huis, nog geen dertig jaar later: de groei van de collectieve arbeidersbeweging in Gent was stormachtig te noemen. Onze gids troont u mee van het Anseeleplein tot de Vooruit en schetst feilloos de tijdsgeest van toen en het belang van markante Gentse figuren als Edward Anseele, Jules-Pierre Van Biesbroeck en François Laurent. Deze rondleiding start om 10u,  duurt 2 uur en is ongeveer 2 km lang, eindpunt is “De Vooruit”.

Tijdens de middag is iedereen vrij (picknick opeten, restaurantje gaan doen), om 14.50u spreken we af aan de Stadspaleizen, D’Haene Steenhuyse  Veldstraat 82, dit is makkelijk te vinden, de Veldstraat is de grote winkelstraat van Gent.

Samen met de gids maken we kennis met de majestueuze woning van de adellijke familie d’Hane Steenhuyse. Kleurrijke salons, kunstig meubilair, weelderig behang en zinnenprikkelende muurschilderingen flitsen u tweehonderd jaar terug in de tijd. Met wat geluk loopt u zelfs een dienstmeid of koetsier tegen het lijf. Kuier tot slot nog even tot in de schitterende binnentuin, een oase van rust in de hectische Veldstraat. Zeker de moeite waard!

Duur van de rondleiding 1u30.

 

Wanneer: zaterdag 5 oktober

Vertrek bus: Demervallei, aan de klinker, om 7.15u,

Vertrek bus uit Gent om 18u.

Prijs: 20 €. voor onze Natuurvrienden Aarschot en Herselt, Natuurvrienden andere afdelingen 25€,  voor niet leden. 30€   Contactpersoon: Elvire 0477 49 29 67

Inschrijven kan tot 23 september via betaling op rekening van de Natuurvrienden Aarschot, met vermelding Gent, aantal personen en uw naam. BE69 0001 6125 0978.  Het is voor ons makkelijker indien U niet tot de laatste dag wacht om in te schrijven.

Het bestuur

Gegevens

Datum:
5 oktober
Tijd:
07:00 - 19:30