Wie zijn wij

De Natuurvrienden is een socio-culturele vereniging die werkt rond duurzaam en zacht toerisme en sociale recreatie. Onze sterkte is ons internationaal karakter. Wat dacht u van 600.000 leden verspreid over meer dan veertig landen. Meer dan 1000 natuurvriendenhuizen staan er in Europa!
De geschiedenis van de Natuurvrienden gaat al een eeuw terug in de tijd. De Natuurvriendenbeweging vindt haar oorsprong in het industriële Wenen aan het einde van de negentiende eeuw. De arbeiders leefden er in erbarmelijke omstandigheden, hadden weinig cultuur en buiten het kaartspel en alcohol stelde de ontspanning ook al niets voor. Enkele initiatiefnemers, die zich het lot van deze mensen aantrokken, begonnen op zondag regelmatig wandelingen in de natuur buiten Wenen te organiseren. De belangstelling was enorm. Wat volgde was de oprichting van een degelijke organisatie. Een eerste bestuur kwam er op 28 maart 1895, met als resultaat de huidige organisatie met zijn takken over de ganse wereld De sporen van dit prille begin vindt je nog terug in ons logo, een handdruk met drie alpenroosjes en de natuurvriendengroet: “Berg Vrij!”
Ook België volgde als lid van De Natuurvriendenbeweging. Hier was immers ook nood aan sociaal toerisme voor de arbeidsklasse. In 1927 werd in Vlaanderen uiteindelijk A.T.B De Natuurvrienden opgericht. Ook Wallonië heeft een natuurvriendenfederatie.
Het begin van de Belgische tak van de Natuurvrienden verliep woelig met onder meer een ondergrondse werking tijdens WOII. De vereniging groeide langzaam uit tot een volwaardige socio-culturele vereniging. Vooral in de eerste decennia na WO II mengde De Natuurvrienden zich in maatschappelijke debatten. Zo stonden we mee op de barricades in de strijd voor het betaald verlof voor arbeiders. Vandaag de dag zijn de Natuurvrienden geëvolueerd tot een organisatie die haar pijlen richt op eerlijke handel, duurzame ontwikkeling, groen toerisme en zachte en laagdrempelige recreatie.
Ook in Aarschot waren er juist na WO II al natuurvrienden actief ( Hieronder het toenmalig bestuur bij hun 10 jarige viering ) maar door omstandigheden zijn ze vanaf 1958 een twintigtal jaren van het toneel verdwenen tot dat Frans De Cremer en Jaak Vissenaekens in 1978 het tijd vonden om de natuurvrienden in Aarschot terug een plaats te geven. Sindsdien zijn we onafgebroken aanwezig geweest in het straatbeeld en draaien we op volle toeren.

tmp147C

1. J Grandjean 2. Fr De Keyzer 3. C Grandjean 4. G Govaerts 5. G De Cremer 6. A Curinckx 7. Fernanda 8. G Govaerts 9. I Isengorghs 10. H Bruyninckx 11. J Dierickx

Onze missie luidt dan ook als volgt: “ATB De Natuurvrienden vzw is een socio-culturele vereniging die zich actief inzet voor een duurzame ontwikkeling door het promoten van zacht toerisme en het aanbieden van actieve recreatie en culturele activiteiten. 
Natuurbeleving en verbondenheid met elkaar staan hierbij centraal.”

4351 Total Views 1 Views Today


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/